Het is zo ver! We beginnen vandaag aan 2023. Daarom hier eerst eventjes voor al mijn blezertjes, de tekst die dit jaar mijn nieuwjaarskaarten liet spreken:

af en toe

een handvol warmte …

houdt de vier kamers

van het hart

op juiste temperatuur

… in 2023

Ik wens elk van jullie, die hier zo nu en dan eens vertoeven, handenvol warmte gedurende het ganse jaar.

Goed, we zijn dus van start gegaan. Heb daarnet alle belangrijke, niet te vergeten data op mijn 2023 kalender ingevuld en mijn oude agenda door een nieuwe vervangen. Vorige week hadden we twee logeetjes over de vloer en dan kom ik aan zo’n dingen niet toe. Ja, het zijn al drukke dagen geweest. De jongste kleinkids kwamen efkens uitblazen aan de kust en dan moet een mens toch een beetje creatief uit de hoek komen. Alhoewel het weer niet echt meewilde, hebben we toch leuke dingen gedaan. Een obligaat uitje naar de Fun en Dreamland kan gelukkig nog altijd begeesteren als je acht of tien bent. De kerstmarkt daarentegen sprak niet echt aan. Een rolschaatspiste is immers geen ijspiste en veel ambiance viel er niet te rapen. Bovendien kun je overal gratis rolschaatsen, terwijl je voor een paar rondjes draaien toch vijf euro moest neertellen. Niet dus! De beloofde Mc Donalds kwam dan weer wel aan bod. Een feest voor de kids, een serieuze tegenvaller voor ons. Maar … hun enthousiasme maakte alles goed. Daarna tussen twee fikse regenbuien in, de dijk afgewandeld tot aan de glijschans, die naast de kerk was opgesteld. Daar kon je van boven naar beneden glijden in een opblaasband en als je je ogen sloot, dromen dat je over het ijs gleed, terwijl het een gewone houten planken schans was. Niets is meer wat het ooit was! Enfin, de kleinkids vonden het wel leuk en het moet gezegd, ijs of geen ijs, de schans had succes bij het jonge volkje. Op vrijdag bleven de hemelsluizen open en dan is er maar één oplossing: de bioscoop. Tal van oma’s en opa’s volgden mijn ingeving en trokken met hun kleinkroost naar het walhalla, waar altijd wel een film te rapen valt waarmee je kunt scoren bij het jonge grut. Veel volk dus in de pluchen zetels. ‘De gelaarsde kat 2′ vulde alle verwachtingen in. Eerlijk is eerlijk, ik ben fan van zo’n animatiefilm. Ik smelt gewoon, word weer blij kind en ben best jaloers op de makers. Topnamiddag! Kids dik tevreden en ik ook. Een paar gouden dagen, waarin het toch weer duidelijk werd, hoeveel de kinderen van nu verschillen van de kinderen, die wij waren, toen we hun leeftijd hadden. Deze week hebben we onze puber enkele dagen op logement. Nog een groter wereld van verschil!

ze weten

zoveel méér

ze kunnen

zoveel méér

dan toen ik

kort gehouden

onder de duim

acht of tien was

zoveel méér

inzicht in het leven

zoveel méér

empathie in hun hart

zoveel méér

angst in hun hoofd

nu al …

want horen mag

en praten kan

waar ik

luisteren en zwijgen moest

toen ik

acht of tien was

Doris Dorné – 1 januari 2023

4 Reacties

  • Mooi Doris. Groetjes uit het waarland. Ik heb gisteren nog je site doorgegeven aan een vriendin van ons…
   Ze las je prachtige nieuwjaarskaart.
   Haar dochter is vorige week plots overleden…
   Dikke kys

 1. Dankuwel voor het mooie kerstkaartje met de originele tekst erop!
  Weeral knap gevonden!
  Een heel mooi 2023 gewenst!

  Groetjes Katelijn

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *