De zomervakantie is al weer een eindje gevorderd, halfweg juli zijn we. De twee jongste kleinkids waren vorige week op logement. Drukke dagen dus. Je wilt als gastvrouw en gastheer altijd je beste beentje voorzetten en iets bijzonder waardevol creëren met de momenten waarop het jonge grut hier rondloopt. Herinneringen weven, waarmee ze zich later met een glimlach en hopelijk een liefdevol voelen, warm zullen omhullen. Het moet gezegd, onze kids verlangen niet veel. Een bezoekje aan de Fun of Dreamland, een filmpje meepikken, een half uurtje strandplezier, ’s avonds nog even langs één van de speelpleintjes in de onmiddellijke omgeving … méér staat er niet op hun lijstje. Maar ze groeien snel. Ze zijn ondertussen elf en bijna negen, terwijl Zus laatst haar veertiende verjaardag al met glans vierde. Geen echte kleintjes meer dus. Tijd voor een namiddagje minigolf, dacht ik. Het was jaren geleden, dat ik nog een golfstick in mijn handen had. De wind maakte het die dag tot ‘geen strandweer’ en dus ideaal voor een beetje sportiviteit (ahum). Eerlijk is eerlijk, mijn sportieve ambities zijn ver te zoeken. Ik gaf Manlief en de kids dus mee, dat het om het plezier te doen was en niet om haantjesgedrag. Blijkbaar hadden veel vakantiegangers nood aan minigolfen gezien strandliggen door stuivend en geselend zand, niet aan de orde was. Niettegenstaande we vaak nogal lang moesten wachten, om onze slag te kunnen slaan, werden het twee leuke uurtjes. We waren een superteam! Zeker voor herhaling vatbaar. Zondag reden we ons kostbare vrachtje huiswaarts. We mochten mee aanschuiven op het verjaardagsfeestje van onze puber, bij oma en opa in Gentbrugge. Deze week doen we het wat rustiger aan, we zijn inmiddels geen drie maal zeven meer!

Neen, dat stadium zijn we al jaren ontgroeid. Het voelt alsof ik grotendeels besta uit laagjes herinneringen. Elke plaats waar ik kom, draagt labels over vroeger. Aan iedereen, die ik tegen het vege lijf loop, kleven beelden van weleer. Elk ding, dat ik in handen neem, schrijft zijn eigen, lang geleden verhaal. De dagen worden pure nostalgie. Het zomeren zal er wel iets mee te maken hebben en … het ouder worden ook, daar gaan we niet flauw over doen. Ach, het verleden draagt op zijn schouders verschrikkelijke beelden, maar ook intens warme momenten. Ooit (2003) schreef ik een gedicht dat begon met: zwaarder dan verdriet, weegt weemoed … en vandaag, twintig jaar later …

aan de rand van de zomer

blote voeten in rul zand

verlangende blik op oneindig blauw

ledigde ik mijn rugzak

op bijna verlaten strand

toverde ik jou ongezien tevoorschijn

beeld na beeld liet ik ontsnappen

tussen achtergebleven zandkastelen

bij magische zonsondergang

ooit betovering voor jou

zwommen achter donker glas

mijn ogen in een zee van tranen

terwijl een zachte avondbries

mijn dagje verdriet droogde

vulde ik mijn rugzak

met alles wat alleen ik weet

… over jou

Doris Dorné – 19 juli 2023

Eén reactie

 1. 23 juli

  lieve Doris,
  vanuit het ziekenhuis een héééél gelukkige verjaardag!!!!!!
  Ik ben in het ziekenhuis omdat ik – juist op ons feest van 60 jaar getrouwd – heel ziek werd. Iedereen had zoveel moeite gedaan en na een uurtje kwam de ziekenwagen mij halen…. en nu een paar dagen onderzoeken.
  Ik hoop dat jij vandaag een heel leuk feestje hebt en dat je van alle kleine dingen geniet, zoals je dat zo goed kunt.
  Veel liefs,
  chris X X

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *